top of page

Pormaskar / 

Fethy

Porer finns i huden för att producera svett och talg som kyler ner huden, bibehålla fukten och skydda den från bakterier. Talget fungerar som smörjande fett för att mjukgöra och bevara hudens pH- värde. Utan talg blir huden mer utsatt för främmande ämnen och förlorar fukt. Tydliga porer och pormaskar förekommer ofta i ansiktets t-zon (näsa, haka, panna) men kan också förekomma på kroppen.

 

VAD BEROR DET PÅ?

 

Förstorade porer orsakas p.g.a. en obalans i hudens talg produktion. En fet hud har ofta större porer eftersom den producerar mer talg. En ökad produktion av talg kan vara en följd av en hormonell obalans, som vid puberteten eller klimakteriet. Män har generellt högre talg produktion och fler vidgade porer än kvinnor på grund av högre testosteronhalt. Däremot har kvinnor i klimakteriet lägre östrogenhalt, vilket ger högre testosteronhalt i jämförelse. Överskott av testosteron kan leda till ökad talg produktion och mer pormaskar. Stora porer kan också bero på att huden förlorat sin elasticitet p.g.a. åldrande eller rökning. Dessutom solljus påverkar storleken på porerna där UV-strålarna bryter ner hudens byggstenar, kollagenet och elastinet, vilket gör att huden och porerna blir mindre elastiska.

 

VAD ÄR EN PORMASK?

 

En pormask uppstår när en por blir tilltäppt av talg, smuts samt gamla hudceller. När poröppningen blir tilltäppt kan talget inte komma ut och då blidas en propp. När talget reagerar med syret i luften sker en så kallad oxidation och melaninet i talget blir svart så kallad öppen komedon. En svart pormask är inte smuts utan en oxiderad talg i porens öppning. När man klämmer runt öppningen kan talget som kommer ut se ut som en liten mask, där av namnet. En talgpropp längre ner i huden, en vit pormask, är täckt av översta hudlagret, sluten komedon. Dessa kan förväxlas lätt med milier som är små knottror i huden vilket består av keratin.

Behandlingsmetoder

Nedan presenteras några av de olika metoder som motverkar pormaskar och fethy.

Kemiskpeeling

Med Filorigas AHA-syror för hudbehandling, hudförbättring, hudföryngring, akne och pigmenteringar. Kemisk peeling är ett samlingsnamn för olika behandlingar där aktiva ämnen läggs på huden för att förbättra hudens struktur, elasticitet och lyster. Vi använder AHA- behandlingar, där en eller flera AHA-syror ingår i den kemiska peelingen. De peelingar vi använder på kliniken är registrerade som medicintekniska produkter, s.k. CE-godkännande.

 

Den bästa peelingen mot porer är Lightpeel där den löser upp gamla hudceller på hudytan vilket håller huden smidig och motverkar att porerna blir igentäppta. Aktiva ingredienser: 20% Peeling med Glukonolakton + Mandelsyra pH: 3

 

Behandlingsschema:

3-5 behandlingar med 2-4 veckors mellanrum.

Facevaccum

En klassisk ansiktsbehandling som rengör huden på djupet, med fokus på portömning. Huden rengörs med hjälp av peelingsprodukter samt Face Vacuummaskin. Behandlingen passar utmärkt till hudproblem som: Pormaskar, Seborroiskt eksem, Blandhy, Fet hy m.fl. Vi avslutar behandlingen med en återfuktande ansiktskräm som återbalanserar hudens PH-värde och ger den en vacker lyster.

 

Behandlingsschema:

3-5 behandlingar med 2-3 veckors mellanrum.

Läs mer >

Micro-

 

dermabrasion

En skonsam behandlingsmetod som slipar bort döda hudceller, ytliga skador och förhårdnader genom att öka näringstillförseln i hudceller. Utmärkt behandling för att minska förekomsten av fina linjer, rynkor, ojämn hudton, reparerar solskador samt djuprengöring av porer.

 

Behandlingsschema:

3-5 behandlingar med 2-3 veckors mellanrum.

bottom of page